Légtechnika kivitelezés

Épületgépészeti kivitelezés tekintetében a hagyományostól a legmodernebb rendszerek kiépítéséig mindent vállalunk az energiatakarékosság jegyében. Amennyiben az általunk javasolt rendszereket, készülékeket építhetjük be akkor RENDSZERGARANCIÁT biztosítunk.

Egy átlagos háztartásban a főzés, mosás, szárítás, fürdés és a növények napi 15-20 liter vízgőzt fejlesztenek, amely, ha nem távozhat el, penészesedést, rothadást és ezzel komoly épületkárokat és egészségkárosodást okoz. Szellőztetéssel orvosolhatjuk a bútorokból, szőnyegekből, építőanyagokból zárt tereinkbe kerülő oldószer gőzök, gázok, poratka ürülék, tűzhelyek által kibocsátott égéstermék egészségkárosító hatását. Szellőztetni tehát folyamatosan szükséges!

Természetes szellőzés

A gravitációs szellőztetés, szellőzőkürtők működése azon alapszik, hogy a szél hatására, valamint a külső és belső léghőmérsékletek különbözősége miatt fellépő nyomáskülönbségek légmozgást keltenek. A nyomáskülönbségek és így a szellőzés, vagyis a légcsere is óriási mértékben ingadozik az év folyamán, ezért a gravitációs (természetes) szellőztetés az év csak 70%-ban tekinthető működőképesnek, akkor azonban jelentős felesleges hőveszteséget okoz.

Légtechnika kis ventilátoros szellőzéssel

Jellemzőjük, hogy a ventilátor az adott helyiségben van elhelyezve és az elszívott levegőt egy csövön keresztül nyomja ki, amelyen vagy közvetlenül a kültérbe vagy felszálló (strang) vezetékbe csatlakozva a tető fölé vezetve jut a szabadba. Ha több ventilátor dolgozik közös kürtőre fontos a légtömör visszacsapó szelepek megléte, különben az egyik pontról elszívott levegő a külvilág helyett a másik helyiségbe is bejuthat. A légutánpótlás jellemzően a környező terekből, helyiségekből érkezik ajtórácson vagy egyéb nyílásokon (szellőzőrács, küszöbmentes ajtó alatti rés, stb.), ahová a légbeeresztő elemek engedik be a frisslevegőt. Bármilyen elszívásos szellőztetés, csak akkor működhet helyesen – az anyagmegmaradás törvénye szerint -, ha az elszívott levegő helyére légpótlás érkezik, különben csak alacsony nyomású teret állítunk elő, de légcsere alig történik.

Légtechnika páraszabályozott központi szellőzéssel

Családi házakban és társasházakban is alkalmazható szellőzési rendszer, mely biztosítja az állandó légcserét, így elegendő friss levegőt vezet be, az elhasznált levegőt és a szennyeződéseket pedig eltávolítja a lakásokból. A gépi szellőzés a homlokzaton a lakószobákban elhelyezett önszabályozó légbevezető nyílásokon és a szennyezettebb helyiségekben levő önszabályozó elszívó rácsok által valósul meg, amelyek légcsatornán keresztül csatlakoznak egy központi elszívó ventilátorhoz, amelyek a lakáson kívül vannak elhelyezve (tetőn, padlástérben, stb.). A rendszer központi karbantartása kizárólag a ventilátor ellenőrzésére korlátozódik. Ez a rendszer nagy rugalmasságot biztosít a csőhálózat tervezésében, a visszaáramlás veszélye nélkül megengedhető az egyes lakások ágainak közösítése, limitálva így az anyag és szerelési költségeket. Speciális, változtatható légszállítású elszívó elemek használatával viszont igény szerint növelhető a szellőzés intenzitása pl. főzéskor a konyhában. A levegő állandó cseréje egy önszabályozó gépi szellőzési rendszerben úgy valósul meg, hogy a frisslevegőt a lakószobákba (nappali, hálók) a légbevezetőkön beáramoltatjuk, és az elhasznált levegőt az un. nedves helyiségekből (fürdő, WC, konyha) elszívjuk, miközben biztosítjuk a levegő áramlásának lehetőségét a lakáson belül (pl. küszöbök elhagyásával, szellőzőrácsokkal). Mind a befúvás, mind az elszívás önszabályozó szellőzőelemeken keresztül történik, így a rendszer költséges beszabályozására nincs szükség és nem is állítható el. Speciális, változtatható légszállítású elszívó elemek használatával viszont igény szerint növelhető a szellőzés intenzitása pl. főzéskor a konyhában. Az elhasznált levegő egy légcsatorna hálózaton kerül elszívásra, mely az elszívó ventilátorhoz csatlakozik. Az állandó hozamú elszívó és légbevezető nyílások szabályozása a szabad keresztmetszet változásával automatikusan valósul meg a rendszer minden pontján az ott rendelkezésre álló nyomáshoz igazodva. Hangcsillapítóval ellátott légbevezetők alkalmazásával a szellőzés folyamatosan, csendesen biztosítható forgalmas, zajos külső környezet esetén is.

Légtechnika hővisszanyerős szellőzéssel:

Bővebb leírást Passzívház menüpont Hővisszanyerős szellőzés (Rekuperátor) fejezetében talál.