HAT A CSOK, VÉGE AZ INGATLAN ÁREMELKEDÉSNEK

Elkezdenek épülni a csok hatására az új lakások, és ez már most láthatóan hat a használt ingatlanok olykor túlzottan megugrott árára. A drága használt ingatlanok iránti kereslet már most csökken.

A tavaly év végén kicsúcsosodó ingatlanáremelkedési hullám során a hazai – főleg a fővárosi – használt lakások ára meghaladta a vevők által reálisan kifizethetőnek ítélt szintet, emellett jóval több eladó lakás került a piacra, mint korábban, vagyis idén megállhat az áremelkedés. Főként azért, mert egyre kevesebb az olyan vevő, aki „mindenáron” és azonnal ingatlant akar vásárolni – írta az Origo.

A portálnak nyilatkozó szakemberek szerint az eladók most azért nem számíthatnak a további áremelkedésre, mert a kormányzat által az év elején elindított – módosított – családi otthonteremtési kedvezmény egyértelműen hatni kezdett. A vásárlói oldal kivár, illetve megpróbál átállni az új, gyermekszám alapján járó támogatással segített új ingatlan vásárlásra, és ugyan a csok hatására épülő lakások nagy számú átadására még várni kell, akár 2017 második feléig is, sokan dönthettek úgy, hogy a lakásvásárlásra szánt összeget a csok-kal kiegészítve új lakásra költenék inkább.

Mindez az ingatlanpiacon egyelőre úgy jelenik meg, hogy a korábbinál jóval drágább ingatlanok száma a fővárosban egyelőre nő, a kereslet viszont határozottan csökken. A szakértők szerint egyre nagyobb a meghirdetett irányár és a valós vételár közötti különbség. Ez még akkor is így van, ha a budapesti ingatlanpiacon a befektetők is nagy számban jelen vannak vásárlóként. A befektetési célú – későbbi kiadás miatt történő – lakásvásárlás amúgy inkább Budapest belső kerületeire jellemző, mert gyorsan és jó áron itt lehet a lakásokat kiadni. Aki mégis most vásárol használt lakást, az nem igazán a belvárosban keresgél. Helyette a zöld övezethez közeli 40-70 négyzetméteres, legalább másfél szobás ingatlanok iránti kereslet kezd megélénkülni.

Az új lakásoknál a 60 négyzetméter feletti, háromszobás lakásokat keresik a vevők, amelynek egyértelműen a csok lehet az egyik fő oka. Az ilyen lakásokból azonban egyelőre kevés van, hiszen az ingatlanfejlesztők – bármilyen gyorsan is reagálnak – csak egy-másfél év múlva tudják átadni az első új lakásokat a fővárosban, várhatóan komoly kínálatbővülést okozva. A nagy számú új lakás pedig nem csak megállítja a használt lakások áremelkedését, hanem várhatóan árcsökkenést vált majd ki.

forrás: http://www.csalad.hu/

Hozzászólások