Passzívház

Legfontosabb tudnivalók

Miért érdemes ezzel a témával foglalkozni?

  • Mert kisebb energiafelhasználás kevesebb közüzemi számlát jelent, és az üzemeltetési költségek csökkentésével jelentős megtakarítás érhető el.
  • Mert fontos környezetünk védelme, a kevesebb nyersanyagfogyasztás, kisebb környezetterhelést jelent.

Hogyan lehet egy ház passzívház vagy energiatakarékos?


1. lépés: az épület formája és tájolása


Akkor tudjuk a legkedvezőbb eredményt elérni, ha az adott alapterülethez a lehető legkisebb felületű házat tervezi meg az építész. A legideálisabb egy félgömb alakú ház lenne, de ez a forma a hagyományos építészeti megoldások között nehezen kivitelezhető. Így ennek a követelménynek a leginkább megfelelő forma a kocka alakú épületek (pl.: 10X10 m ház), de jó megoldás lehet energetikai szempontból a sorház vagy az ikerház is.

2. lépés: az épülethatároló szerkezetének a kiválasztása

Ez egy energiatudatos vagy passzívháznál a megfelelő hőszigetelő rendszerek, nyílászárók, árnyékolók megválasztását jelenti. Ha nem sikerül a legideálisabb formát megteremteni, illetve a telkünk nem rendelkezik a legjobb tájolással, akkor is lehet a házunk takarékos, ha körültekintően járunk el ennél a lépésnél.

Hőszigetelés: A külső térrel legnagyobb felületen a határoló falak érintkeznek és a hőveszteség legnagyobb része is itt keletkezik. A téli hőveszteség megakadályozása szempontjából fontos a megfelelő méretű szigetelés kiválasztása, így nem csak az üzemeltetési költségek, hanem a beépítendő primer energiatermelő berendezés (kazán, hőszivattyú) mérete is csökkenthető. Érdemes számításokat végezni arra vonatkozóan, hogy különböző szigetelés vastagságok mellett mennyi az épület méretezési hő vesztesége (-13°C külső hőmérséklet mellett), illetve a fűtési szezonban az összes hőfogyasztás. Bizonyos méret fölött egyre kevesebbé csökkennek ezek a mutatók, így gazdaságilag van egy érték, ami fölé nem érdemes menni. Ez az érték természetesen az energia áraktól nagymértékben függ.

A vastag hőszigetelésnek télen csak előnyei vannak. Nyáron viszont amellett, hogy a lakásbelső felmelegedésének csökkentésében csekély szerepet játszik (a külső árnyékolás sokkal jelentősebb), az esti órákban nem tudja a ház szerkezete leadni a tárolt hőt a hidegebb levegőnek, így a jól szigetelt házak túlmelegedésnek vannak kitéve. Ez ellen lehet védekezni éjszakai átszellőztetéssel.

A köztudatban a szigetelés ellen sokszor azt hozzák fel, hogy becsomagolják a házat és az nem tud a falon keresztül lélegezni. A téglafalak valóban rendelkeznek pára és légáteresztő képességgel, de ez töredéke annak, amit szellőzéssel érünk el. A kialakuló penész foltok inkább az átgondolatlan szigetelések miatt jelennek meg, ott ahol hőhíd keletkezik (természetesen elkerülendő a hőhidak kialakulása). A szellőzésről bővebben a Légtechnika menüpont alatt olvashatnak.

Nyílászárók: A nyílászárok, mint az épület külső határoló szerkezete fontos, hogy megfelelő hőtechnikai paraméterekkel rendelkezzen. Míg a falak hőátbocsátási tényezője előírás szerint minimum 0,45 W/ m2K , addig az ablakoknál ez az érték 1,6 W/m2K, ebből látható, hogy a nyílászárók hőtechnikai szempontól az épületek gyenge pontja. Ezért fontos, hogy az ablakokból minél jobb minőségűt válasszunk. Javasoljuk, hogy teljes ablak (kerettel együtt) U értéke = 1,1 W/m2- nél kisebb legyen. További fontos paraméter az ablakok légzárása és a hő visszaverő képességük.

Árnyékolás technika: A köztudatban élő design funkció mellett az árnyékolástechnika fontos szerepet kap az energiatudatos épületek építésében. Nyáron, a nyílászárókon elhelyezett árnyékoló nem engedi be a napsugarakat, így csökkenti a külső hőtermelést. Télen pedig egy hőszigetelt alumínium redőnnyel csökkenteni lehet az ablaknál keletkező hőveszteséget. A napellenző pedig kellemesebbé teheti külső tereinket, teraszunkat, így az a tűző napsütésben is élvezhetővé válik.

3. lépés: fűtési- hűtési rendszerek kiválasztása

A megfelelően kiválasztott (jó hatásfokú) hűtési- fűtési rendszerekkel csökkenthető a ház energiafelhasználása, továbbá egyenlíthetőek ki a legoptimálisabban a külső és belső hőmérséklet ingadozásából adódó veszteségek. Egy energia hatékony vagy passzívházban az épületgépészet minimálisra csökkenthető az egyéni igényektől függően.

Ha ránk bízza akár az első lépéstől segítséget tudunk nyújtani a megvalósításban. Látogassa meg bemutatóházunkat!

Ebben a menüpontban szeretnénk bemutatni a különböző lehetőségeket mellyel passzívházunk vagy energiatakarékos házunk lehet, illetve azok gyakorlati hasznát. Ha bárkinek felkeltettük az érdeklődését a témával, illetve a szakmai megoldásokkal kapcsolatban vagy kérdése lenne, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és írjon emailt.