Hővisszanyerős szellőzés (Rekuperátor)

Családi házakban és társasházakban is alkalmazható szellőzési rendszer, mely biztosítja a lakások állandó szellőzését jelentős energia megtakarítás mellett. A lakásban megtalálható statikus hővisszanyerő használatával és a temperált és megszűrt levegő bevezetésével biztosítható az optimális komfortérzet.

A levegő állandó cseréje egy önszabályozó, hővisszanyerős gépi szellőzési rendszerben az alábbiak szerint történik:

A hővisszanyerő az elszívott meleg levegő hőtartalmát visszanyeri és ezzel a befújt hideg levegőt felmelegíti, ugyanakkor nem keveri össze a szagokat. Nyáron a ún. bypass ág segítségével éjszaka lehűthetjük a felmelegedett házunkat.

Az állandó hozamú elszívó és befújó nyílások szabályozása a szabad keresztmetszet változásával automatikusan valósul meg a rendszer minden pontján az ott rendelkezésre álló nyomáshoz igazodva. Ez a rendszer energia megtakarítást tesz lehetővé, visszanyerve mintegy 80%-át a kiszívott levegő hőenergiájának nyári és téli hónapokban egyaránt, valamint a rendszer javítja a homlokzat hanggátlását is, azáltal, hogy a frisslevegő bejuttatásához nem kell a homlokzaton nyílásokat hagyni.

Az energiatakarékosságnál is fontosabb azonban, hogy zárt, légtömör nyílászárókkal felszerelt lakásban is egészséges és kellemes lehet a levegő a szellőztető rendszer által.

További információ a témáról a Légtechnika menüpontban olvasható.

Helios bemutató videók:

Helios 1_Miért fontos a hővisszanyerős szellőztetés?

Helios 2_Újépítésű épületek hővisszanyerős szellőztetése

Helios 3_Hővisszanyerős szellőztetés felújítás esetén

Helios 4_Hővisszanyerős szellőzés utólagos beépítésnél

Helios 5_Hővisszanyerős szellőzés panel lakásokba (német)

Helios 6_Hővisszanyerős szellőztetés helyiségenként