Padlófűtés és falfűtés

Hőérzeti szempontból a legkomfortosabb a sugárzó hőleadás, mely a felületi hőleadókkal lehet a legjobban megvalósítani. A sugárzó hőátadás alapja, hogy mindig a melegebb felület sugároz a hidegebb felé, illetve a felületeknek „látniuk” kell egymást. Sugárzással leadott energia miatt a radiátoros fűtéssel megegyező komfortérzet már lényegesen alacsonyabb helyiséghőmérsékletnél is elérhető. A helyiséghőmérséklet 1-2°C-kal csökkenthető, ami éves szinten 3-6% energia megtakarítást tesz lehetővé.

Az alacsony konvektív hőleadási hányada miatt a helyiséglevegőnek csak kismértékű áramlása alakul ki. A por cirkulációja és megpörkölődése már a múlté. Ez megkíméli a légutakat – nem csak az allergiában szenvedőkét. A felületi hőleadókról egységesen elmondható, hogy csak megfelelő szabályzással működnek jól.

Padlófűtés –hűtés

Hőérzeti szempontból a padlón a legcélszerűbb fűteni. Kifejezetten előnyös hidegburkolat mellett használni, mert a hidegburkolatok jó hővezetési képességgel rendelkeznek és a padlófűtés miatt kellemes hőmérsékletű lesz a burkolat felületének hőmérséklete. Padlófűtés alkalmazható melegburkolatokkal is, amennyiben a burkolat gyártója ajánlja azt. Azt azonban tudni kell, hogy a melegburkolatok rossz hővezetéssel rendelkeznek, így a hőleadás 40-60%-a az ugyanakkora felületű hidegburkolathoz képest. A padló felületi hőmérséklete maximum 29°C-os lehet, ennél magasabb csak a fürdőkben engedhető meg. Két nagy csoportba oszthatóak padlófűtési rendszerek.

Nedves fektetésű padlófűtés

A padlófűtési cső a padlórétegrendben az úsztató réteg tetején helyezkedik el és a cső az aljzatbeton aljába kerül. Nedves fektetésű rendszer is többféle létezik a képeinken láthatóak a különböző rendszerek.

Száraz fektetésű padlófűtés

Léteznek olyan padlórétegrendek, amiben nem szerepel beton, hanem gipszrostlap az aljzat. Ebben az esetben a padlófűtési cső az úsztató szigetelő rétegben helyezkedik el. Ez a megoldás Magyarországon nem terjedt el a magas bekerülési költsége miatt.

Hűtésre a padlót csak minimális mértékben lehet használni, a felületi hőmérséklet komfort terekben nem mehet 21°C alá, ezért igen kis teljesítmény érhető el vele.

Falfűtés-hűtés

A falfűtés –hűtés rendszerekkel a helyiségek falait termikusan aktiváljuk. A léghőmérséklethez közeli felületi hőmérséklet és az egyenletes hőmérsékleteloszlás miatt a falfűtő -hűtő rendszerek kellemes és komfortérzetet adó sugárzó energiával fűtenek-hűtenek a fal irányából. A fal mint hőleadó azért ideális, mert fűtési-hűtési üzemben azonos komforttal lehet használni. A falfűtés –hűtés 2 méterese magasságig célszerű telepíteni, mert a felette lévő rész már nem sugároz a bent tartózkodókra. Hátránya, hogy a bútorozást előre meg kell határozni, a falra kerülő képekkel együtt. Ezért jellemzően arra törekszünk, hogy ha lehet ne kelljen használni a falakta fűtsre-hűtésre.

Falfűtés –hűtésből is létezik nedves illetve száraz fektetésű rendszer.

Mennyezetfűtés -hűtés (száraz- nedves)
Hőérzeti szempontból a mennyezeten hűteni célszerű. A mennyezet nagy szabad felület, ráadásul általában nem takarja semmi, ezért kiválóan alkalmas hűtésre-fűtésre. A felületi páralecsapódás elkerülése miatt 16°C-nál kisebb hűtési előremenő hőmérsékletet nem lehet használni.