PHPP számítás

A passzívház témakörrel szorosan összefonódott , a Német Passzívház Intézet által kidolgozott méretezési eljárás az úgynevezett PHPP számítás. Segítségével a méretezésen felül gazdasági optimalizálást is végezhetünk, melyekkel a beruházásunk szempontjából fontos döntéseket könnyebben meghozhatunk.

Amennyiben minősített passzívházat szeretnénk építeni, akkor annak előfeltételeként el kell végezni a PHPP számítást. A szoftver a méretezési eljáráson felül egy nagyon szigorú követelményrendszert is tartalmaz egyben, melynek segítségével könnyen ellenőrizhetjük, hogy az épületünk megfelel –e a minősített passzívház fogalmának, követelményeinek. A minősítést a Német Passzívház Intézet végzi az általunk kiküldött számítások illetve tervcsomag alapján. A minősítés további része, hogy az épület szerkezetkész állapotában elvégzik a légtömörség tesztet.

Mivel maga a minősítés magyarországi viszonylatban igen költséges (~1850 €), ezért a PHPP számítást gyakran a tervezési dokumentáció részeként kéri a megrendelő, anélkül hogy a minősítés megtörténne. A PHPP sokkal inkább egy tervezőeszköz, amivel az építész és a szaktervező a passzívház vázlatát szakszerűen tervezni és optimalizálni tudja. A PHPP segítséget ad az ablakok betervezéséhez (az optimális komfortszint szempontjából), a lakásszellőztetés betervezéséhez (az optimális levegőminőség eléréséhez, elegendő nedvességtartalom mellett) és a gépészet betervezéséhez is. A PHPP az egész házat egy egységként kezeli, beleértve a szellőztetést és az egyéb gépészetet. Több mint 200 passzívházban elvégzett mérés igazolta, hogy általános körülmények között a PHPP-ben előzetesen kiszámolt hőszükséglet a későbbi ténylegesen fellépő fogyasztással messzemenően megegyezik.

A PHPP számítás nem helyettesíti a magyarországi törvények (7/2006. TNM) által előírt Energetikai Tanúsítványt. A méretezési algoritmus hasonló, azonban sok esetben szemléletbeli különbségek vannak, így a két számítás eredménye eltérő lesz, nehezen összehasonlítható.